Aikido

Wil je eerste een indruk krijgen van Aikido? Bekijk dan deze video.

Aikido is een Japanse krijgskunst (martial art) ontwikkeld door Morihei Ueshiba vanuit het zwaard en stokvechten. Deze technieken heeft hij vertaald naar een verdedingskunst. In plaats van een martial art die gemaakt is om mensen uit te schakelen en letsel toe te brengen, wilde hij een krijgskunst die zorgt voor vrede en ontwikkeling.

Aikidoka’s schakelen hun tegenstander dus niet met agressie uit, maar immobiliseren en controleren een tegenstander met sierlijke en effectieve bewegingen. Dit vergt een grote mate van zelfbeheersing, controle over jezelf en die van de tegenstander. In die zin is aikido anders dan de andere budo-sporten en opereert op een ander ethisch vlak.

We kennen geen competitie, iedereen traint binnen zijn of haar eigen mogelijkheden naar een hoger ontwikkelingsniveau. Jaarlijks vinden examens plaats waar graden kunnen worden behaald. Het beter zijn of sneller leren van technieken dan een ander is niet van belang.


Voor de technieken is geen spierkracht nodig. In plaats daarvan maken we gebruik van evenwichtspunten, drukpunten, ademhalingskracht en mentale kracht. Krachten die in ieder mens aanwezig zijn, maar zelden worden gebruikt. Daarom is aikido geschikt voor jong, oud, man en vrouw, op zoek naar persoonlijke ontwikkeling. Bij Dojo 't Loo hanteren we een leeftijdsgrens van minimaal 15 jaar. Onze oudste lid is 58 jaar. We trainen door elkaar, op deze manier zul je ervaren dat niet iedere tegenstander het zelfde is en dat je mensen lichamelijk aan moet voelen en de manier waarop je de techniek uitvoert zal moeten aanpassen.

Aikido kun je niet alleen beoefenen, je doet het samen met andere mensen. Het gaat niet alleen om persoonlijke ontwikkeling, maar ook om de ontwikkeling als trainingsgroep. Er zit dus ook een sociaal aspect aan. Gedurende het jaar kun je meedoen aan allerlei activiteiten zoals de trainingsweken lenteschool en zomerschool, waar je les kunt krijgen van nationale en internationale topdocenten.

Bij Dojo 't Loo verzorgen Evelien de Leeuw en Marcel Roet de lessen. Ze hebben respectievelijk 4e en 3e dan aikido en zijn gediplomeerd docent. Naast lesgeven zijn ze zelf ook volop bezig met de verdere ontwikkeling van hun aikido en trainen onder leiding van 5e dan leraren in Amsterdam. In aikido ben je namelijk nooit uitgeleerd.Wil je aikido een keer ervaren? Laat je dan eens verrassen en kom langs voor een gratis proefles of neem contact op met de ledenadministratie. Het is niet nodig om een pak te hebben, een makkelijk zittende sportbroek en een shirt volstaan.