Nunchakudo

Nunchaku-do is een jonge, dynamische en verslavende vechtsport waarbij de vaardigheid met de nunchaku centraal staat. De nunchaku kan worden beschreven als een tweedelig slagwapen, en tevens een instrument voor het verkrijgen van een sterker lichaam, betere reflexen en hand-oog coördinatie. Mensen die nunchaku-do beoefenen merken dat hun conditie en doorzettingsvermogen aanzienlijk worden verhoogt.

Voor iedereen

Nunchaku-do is een sport met een uitdagende leercurve: het begin is voor vrijwel iedereen moeilijk. Maar met een beetje doorzettingsvermogen en de juiste begeleiding raak je al snel vertrouwd met het wapen dat op een gegeven moment een extra ledemaat, een verlenging van je lichaam wordt.
Het is dan dat je ontdekt wat de mogelijkheden zijn die het wapen te bieden heeft en er een wereld voor je open gaat.  De sport kan in principe door iedereen worden beoefend. Een sterk, lenig en jong lichaam helpt bij de beoefening van de sport, maar is niet noodzakelijk. De sport kan bij Dojo 't Loo op zowel recreatief als wedstrijdniveau worden beoefend.

Veelzijdigheid

De sport kent drie disciplines waarbinnen wordt gestreden op verschillende toernooien: kumite, kata en freestyle.

Kumite is het tweegevecht met de nunchaku. Twee vechters binden de strijd aan en proberen punten te scoren door elkaar te raken op het lichaam. Een goed voorbeeld is de finale van het EK van 2011.

Kata's zijn formele vormen waarmee houding, kracht en coördinatie worden geoefend door een vastgestelde serie technieken en stappen zo precies mogelijk uit te voeren. Een van de kata's die op wedstrijden wordt gelopen is kata shodan. Bekijk kata shodan hier.

Het nunchaku-freestyle is een sport op zich en wordt over de hele wereld door tienduizenden mensen wordt beoefend. Ook binnen nunchaku-do heeft deze verslavende en creatieve bezigheid een plaats. De bedoeling is het creëren van bewegingen en trucs op muziek, wat soms spectaculaire resultaten oplevert.

Waarom nunchaku-do bij Dojo 't Loo?

Er zijn meerdere sporten en kunsten die de nunchaku een plaats hebben gegeven binnen hun curriculum, maar door de uitgebreide lesstof en het sluitende wedstrijdsysteem, is er geen betere plek om nunchaku-vaardigheden te leren dan op een S.N.N. erkende school zoals Dojo 't Loo. Het S.N.N. (Stichting Nunchaku Nederland) is het overkoepelende orgaan in Nederland en is aangesloten bij de Federatie Oosterse Gevechtssporten en het Nationaal Olympisch Comité.

Probeer het zelf

Interesse in nunchaku-do? Neem contact op met de ledenadministratie voor een gratis proefles.

Het enige dat je hoeft mee te nemen is een lange, goed zittende trainingsbroek en t-shirt. Een toque voor de mannen is aan te raden maar niet verplicht. Een nunchaku kan je de eerste paar lessen van ons lenen.